We houden er allemaal een emotionele bankrekening op na!

Je doet wat voor een ander en hoe vaak verwacht je er op een keer wat voor terug? Stiekem zet je toch een kruisje op de debiteurenkant van jouw emotionele bankrekening. Je rekent je rijk met de vorderingen die je zo open hebt staan.
En wat als je, wat je terug verwacht, niet wordt ingelost? Je voelt je vergeten, de ander heeft misschien geen idee dat hij/zij in de schuld staat, is je verwachting eigenlijk wel reëel; het speelt allemaal, maar het feit is: jij voelt je gefrustreerd! Jouw emotionele bankrekening is uit balans!

Voorbeeld: Je baas is een veeleisende persoon en je bent al een tijd bezig het hem/haar naar de zin te maken. Je wilt gezien worden want je wilt tenslotte aan het eind van het jaar promotie en salarisverhoging. Op een dag voel je, je echt ziek. Je baas belt je toch smekend op om een bepaalde klus te klaren. Ook al kan je amper je bed uitkomen je gaat toch naar kantoor, want dit is je kans! Je doet de klus, ligt vervolgens dagen in bed met hoge koorts, maar je bent toch tevreden met jezelf. Je bent maar mooi voor je baas over je eigen grens heen gegaan. Hij/zij zal zeker blij met je zijn! Tadaa….je hebt een vordering op je baas! Denk je 

Jij hebt je baas debiteur gemaakt! Je snapt al waar dit naar toe gaat. Je baas was alleen maar bezig z’n eigen positie zeker te stellen en is allang vergeten wat jij zogenaamd voor hem/haar gedaan hebt. Hij/zij heeft geen idee van dat kruisje op jouw emotionele bankrekening. De situatie waarin ingelost dient te worden zal misschien wel nooit komen.

Denkertje: Bij wie is jouw emotionele bankrekening uit balans? Kan je onvoorwaardelijk zijn in wat je voor een ander doet? Ben jij duidelijk als je wat terug verwacht?